iPhone ile Uygulamasız Profesyonel Fotoğraf Çekimi
Merhaba arkadaşlar iPhone ile kaliteli fotoğraflar çekmek ister misiniz?
Evet dediğinizi duyar gibiyim. Bir profesyonel makineye 1.000TL-1.500TL vermenize gerek yok. Apple bunu sizin için zaten düşünmüş sadece adımları takip etmeniz yeterli.
-HDR: High Dynamic Range olarak tanımlayabiliriz peki ya HDR nedir? HDR Türkçe kelime karşılığı : Yüksek Dinamik Ağırlığı’dır bu ne demek?
-Fotoğraf üzerinde ışık farkının tam ortalamasını ayarlayarak en uygun biçimde o kareyi yakalamanızı sağlar bir nevi ‘zengin içerikli’ diyebiliriz. Kamerayı açtıktan sonra HDR daima kapalı kalır, her açtığınızda HDR yazısına tıklayarak ‘açık’ olarak işaretlemeniz gerekmekte.
-FLAŞ: Bu kelimin açılımını hepimiz çok iyi biliyoruz ışığın yetersiz kaldığı ortamlarda Flaş devreye girerek ışık patlaması oluşturur ve bulunduğumuz konumda ki ışık seviyesini biraz arttırır fakat bu cihazda Flaş en son kullanılacak özellik olacaktır.
-ZAMANLAYICI: Bu zamanlayıcıyı kendinizin de bulunmasını istediğini karelerde kullanabilirsiniz 3-5-10SN olarak ayarlayabilirsiniz aynı zamanda örnek : 5 saniye zamanlayıcı kurduğunuz da fotoğraf çekme tuşuna basarak karede yerinizi aldığınız zaman kameranın yanında bulunan flaş kısmı 5’den geriye doğru flaş patlatır bir nevi geri sayaç gibi düşünebilirsiniz.
-EFEKT: Bu efektlerin kullanımı kişiye göre değişir bana kalırsa net fotoğraflar elde etmek istiyorsak bu sağ üst köşede bulunan ‘Fotoğraf Çekmeden önce’ kullanılan efekte kesinlikle gerek yok.
Şimdi gelelim nasıl profesyonel fotoğraf çekebiliriz…
1- Ayarlar/Kamera/Izgara görünümü : AÇIK olacak şekilde ayarlayalım.
Alt tarafta ki bildirim çubuğunu yukarıya doğru kaldırıp ekran parlaklığını tam orta seviyede ayarlayalım.
2- Kamera uygulamasını açıyoruz.
3- HDR yazısına tıklayarak AÇIK diyoruz.
4- Ekran 9’a bölünecektir. Fotoğrafı çekmek istediğiniz fotoğrafı bu karelerin arasına biraz açıları ayarlayarak çekebilirsiniz ama önce 5.adımdan devam edin.
5- Çekmek istediğiniz nesneye ekrandan dokunun ve sarı renkte kare kutucuk belirecek daha sonra elinizi çekin ve aynı yere ortalama 3 saniye basılı tutun üst tarafta AF/KİLİDİ diye bir yazı belirecek ve kontrol tamamen sizde tekrar dokunursanız Otomatik işlem yapacak. Uzun basarak AF (Auto Focus-otomatik odaklama)’yı devreye alın nesnenin üstüne uzun basılıyken sağ tarafta parlaklık ayarı göreceksiniz oradan çekeceğiniz nesneye göre bu ışığı ayarlayın. Bir nevi ISO ayarı gibi düşünebilirsiniz.
6- Fotoğrafı çekin ve bu arada sakın zoom kullanmayın. Zoom sadece bir kareyi çekmiş ve onu kırpıyormuş gibi düşünebilirsiniz 1-2X zoom bile kaliteyi düşürecektir.
7- Fotoğrafı çektiniz fakat bitti mi? Bitmedi… Fotoğrafı açın, alt tarafta düzenleme butonu vardır şu şekilde :
8- Dokunun ve fotoğraf açılacak şu sağ üst tarafta ki tabiri caizse kalem işaretine dokunun.Biraz parlaklık ve güzel bir efekt verecektir.
9- Kırpma işareti ile fotoğrafınızı biraz düzenleyebilirsiniz.
10- Kırpma işaretinin yanında efektler bulunuyor o butona basın ve karşısınıza 8 adet efekt gelecek;
11- Gölgelerin belli olduğu etrafta ki renklerin cansız olmasını istiyorsanız ‘Soluk’ adlı efekti kullanın.
-Etrafta ki renklerin doğal halini istiyorsanız ve gölgelerin daha az belirgin olması için ‘Krom’ adlı efekt ideal.
-Renklerin canlı görünmesi, gölgelerin biraz daha kaybolması ve biraz daha sıcak renkler olsun diyorsanız ‘İşlem’ adlı efekt tam aradığınız şey.
-Köy havasını biliriz, biraz daha soluk renklerin olmasını diliyorsanız ‘Transfer’ adlı efekt işinize yarayacaktır.
-En sevdiğim efekt… Nostalji için tam ideal. Çekmiş olduğum fotoğraf biraz 70-80’li yıllara dayansın altına da güzel bir söz yazarım diyorsanız bu efekti denemeden geçmeyin… Efektin adı ‘Şipşak’ 🙂
Şimdi bir tane fotoğraf çekmiştim onu inceleyelim;
Fotoğraf HDR ile çekildi, odaklama, ışık ayarları yapıldı.
Şimdi üzerinde oynama yapalım;
Belirttiğim şu kalem butonuna bir defa dokunalım. Farklılığı göreceksiniz…
Daha sonra fotoğrafımıza biraz efekt vermemiz gerekiyor hatırlarsanız fotoğraf çekerken değil, çektikten sonra efekt vermeliydik.
Burdan istediğimiz efekti seçebiliriz.
Efekt verdikten sonra hemen yan tarafta olan manuel ayarlamalara geçelim.
Buradan ışık değerini iyi ayarlamanız gerekmekte burada ya tam ortalamanız gerekiyor ya da -5/+5 tolerans yaparak değer belirlemelisiniz.
2.Butonu tıkladıktan sonra karşımıza 3 tane pencere gelecek.
Işık-Renk burada işimize yarayacak. S-B ise tercihe kalmış genellikle kullanılmayan bir seçenek.
Bu seçeneklere tıkladıktan sonra şöyle bir pencere açılacak;
Bu açılan pencerede düzenlemeler yapacaksınız burada her şey sizin kontrolünüz altında fakat bir kaç tüyo vermek gerekirse;
Parıldama: Işık değerini ayarlamanız gerekiyor, arttırabilir ve ya azaltabilirsiniz.
Pozlama: Çektiğiniz kareye biraz gölge efekti ekleyebilir diyebiliriz.
Işıklı Alanlar: Çevrede ki ışıkların değerini arttırıyor biraz daha canlılık katıyor veya azaltıyor soluk renklere getiriyor.
Gölgeler: Örnek verecek olursak ağaç resminin yere yansıttığı gölgeyi daha belirgin yapıyor veya gölgeyi neredeyse kaldıracak şekilde işlem uyguluyor.
Parlaklık: Fotoğrafta ki ışık parlaklığını ayarlıyor bu tamamen size kalmış.
Kontrast: Aydınlık ile karanlık arasında ki tonları fotoğrafınıza uyguluyor bunu bir kaç deneme yöntemi ile kavrayabilirsiniz tavsiyem ise 0 değerinden – değerine doğru kontrastı düşürmeniz olacaktır.
Siyah Nokta: Siyah-beyaz efekt gibi düşünebilirsiniz etrafta ki kararmış-gölge yansıtan kısımları arttırıyor veya azaltıyor.
Daha sonra Renk aşamasına tıklayın;
Orada efektleri verdiniz şimdi renkleri ya solduracak ya da canlandıracaksınız…
Az önce çektiğimiz kare ile size söylediğimiz efektleri uyguladık ve ortaya çıkan fotoğrafımız;
Unutmayın her şey sizin elinizde 🙂
Sorularınızı gönderi altına yazarsanız yardımcı olmaya çalışacağım.
Teşekkürler.
video çekerek anlatım yaparsanız daha iyi olur